сряда, март 15, 2017

Христо Иванов обещава да пита Цацаров... и го пита

В предаването „Още от деня“ на БНТ1 от 14.03.2017 г. Христо Иванов, председател на "Да, България!" обеща: "Още утре ще започнем поредица от въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров за работа, която не е свършил. Ще зададем изключително интересен въпрос, свързан с "Булгартабак".


Дадена дума, хвърлен камък.

Първото питане се появи още на същия ден.

ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ,

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТКРИТО ПИСМО

ОТ ХРИСТО ИВАНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“

Уважаеми г-н Главен прокурор,

През септември 2015 г. по време на Ваше посещение в Република Турция, планирано като протоколен отговор на визитата на турския главен прокурор г-н Мехмет Акарджа, беше обявено, че сте имал извънредна среща с президента на Република Турция.

Тогава не бяха съобщени никакви детайли нито за повода, нито за съдържанието на проведените разговори. Тази среща беше второ Ваше посещение в Турция, след това през 2014 г., когато подписахте споразумение за сътрудничество в области като тероризъм, корупционни престъпления, международна организирана престъпност и контрабанда.

Моля да осведомите недвусмислено българската общественост по няколко въпроса от национално значение.

1. На тази или друга среща, били ли са Ви предадени материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на „Булгартабак“ имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, както и че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации?

2. Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и „Ислямска държава“?

3. Не смятате ли, че прокуратурата имаше достатъчно основания да се самосезира след публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на „Булгартабак“ е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на „верния купувач“, за да продължи действието на подобни контрабандни канали?

4. Налични ли са данни, обосноваващи връзката на високопоставени български политически лица с подобни канали и/или с “Булгартабак”?

През май 2014 г. прокуратурата съобщи за разбит контрабанден канал за цигари в Дубай, в който е бил замесен български политик и през който са минавали сделки за стотици милиони. До настоящия момент, три години след разследването, прокуратурата не е съобщила повече информация за този случай, нито дали разследването продължава, както и кой е този български политик. Ето защо настоявам да изнесете повече данни за това разследване, както и информация има ли то връзка с поставените по-горе въпроси.

Ако подобни зависимости наистина съществуват, това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори. Вярвам, ще се съгласите, че, при наличието на подобен риск, става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори.

Както Ви е известно, оглавяваната от мен политическа сила „Да, България!“ има за основна своя цел установяването на работещ механизъм за демократичен контрол върху работата на главния прокурор на Република България. Съгласно препоръките на специалната мисия на ЕК за проверка на прокуратурата, най-добрата форма за упражняване на този демократичен контрол ще бъде една постоянна специализирана парламентарна комисия.

Очаквам с нетърпение съвместната ни работа за създаването на такава демократична практика в 44-ото народно събрание. Запитването за „Булгартабак“ е първата от поредица стъпки за нейното установяване.

Христо Иванов, председател на „Движение Да България“, бивш министър на правосъдието на Република България

София, 14 март 2017 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.