СЛУЖБОМЕР

петък, октомври 20, 2017

Борис Сичкин – „Смеем се, за да не откачим“ - 7

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Виктор Шулман

Когато след идването ми в Америка видях за първи път във вестника огромна тъпа муцуна, която от пръв поглед те кара да започнеш върху нея (муцуната) сеитба по квадратно-гнездовия метод, не се усъмних, че отдолу ще има надпис "Обезвредете престъпника". Оказа се, че муцуната е поместена в анонс за предстоящ концерт на Виктор Шулман. Като изпреваря събитията, ще кажа, че можах да видя в Израел едно представление на Шулман и както казват одеситите, това беше нещо особено. Чувал съм различна мелодика на речка - одеска, кавказка, украинска, средноазиатска, но мелодиката на Шулмановата реч... Ще се опитам да я предам, като използвам препинателни знаци, но това трябва да се чуе. След обявлението "Сега ще ви изпея една песен от втората страна на седмата ми плоча" Шулман пее песента, в която има такива думи: "Но ако, лельо, си живеехме в Русия, и тук със тебе, лельо, също си живеем". Това звучеше така:

- Но ако леля (не обръщението "ако, лельо" [1], а нещо повествователно, свързано с лелята, нещо като "но ако леля готви добре") - и когато публиката чака разказ за лелята, гласът на Шулман се снижава до тайнствен шепот и той бъбри непонятно:

- Живеехме в Русия - гласът на артиста укрепва, в него се появява комсомолски плам и той изкрещява лозунг:

- И тук със тебе - леля! (какво означава: "тук със тебе - леля?" - не разбира зрителят. "Двамата ли сте леля? Тя и там, и тук е леля, а ти?")

- Също. (Странно, но точка) - настоява на своето Шулман. И след пауза:

- Си живеем.

Такава ми ти актьорска работа.

Виктор Шулман (1946-2016)

Подразбира се, че Шулман е еврейска фамилия, но аз не се съмнявам, че е псевдоним: на фона му Симон Петлюра изглежда като благовиден патриархален градски евреин [2].

След смъртта на знаменития импресарио Сол Юрек Шулман реши да вземе нещата в свои ръце, но за разлика от Юрек се дразнеше страшно много от това да плаща на артистите някакви пари и се опитваше да избегне това по всякакъв възможен начин. Крайно не обичаше артистите, които не успяваше да измами; така, между другото, говореше безкрайни гадости за Володя Висоцкий, който, предупреден предварително, поиска да му се плаща преди излизането на сцената за всеки концерт, а не след края на гастролите. Скоро след моето пристигане Шулман ми позвъни и ми предложи гастроли - 80 долара на концерт плюс храната. Изкушавах се да го попитам: "А друг хуй не щеш ли?", но се ограничих с това, че казах: "Сори, но не ям боклуци и плащам на един сценичен работник не 80, а 200 долара". Шулман веднага започна да се занимава с дребни гадости, пречеше ми да организирам концерти, блокираше залите и т. н. По-късно отидох все пак с Шулман в Израел - исках много да видя тази страна, а нямах никакви връзки там и това се оказа голяма грешка: помня, че се прецаках с парите, а плюс това ми откраднаха целия реквизит. За реквизита отговаряше Шулман, но...

Шулман казваше, че е завършил две консерватории (да оставим, че това е невъзможно - с диплома от едната консерватория във втората просто няма да ти приемат документите, но и защо е необходимо?) - московсковската и свердловската, но когато му дадох нотите на куплетите, които пее Буба Касторский [3], той ги сложи настрани и каза: "По-добре ми ги изпей - аз съм слухар". В действителност петолинието за Шулман се асоциира с място, където складират нотите, а хармонията - със саратовска хармоника. Администраторът Павел Леонидов посвети на Шулман епиграма:

Виктор Шулман милион

сбра. Живее край морето,

защото е завършел той

две консерватории. [4]

Когато живеех в Москва, очарователната жена и великолепна актриса Аросева ме попита има ли смисъл да се свърже с Виктор Шулман за няколко концерта.

- Несъмнено - отвърнах аз. - Ако искаш да се самоубиеш, но не ти достига воля. Нито един артист не се е върнал досега жив от пътешествие с Шулман.

Дълго време не бях чувал нищо за Шулман и неотдавна в средите на творческата имиграция се разнесе радостна вест: Шулман е довел на гастроли цирк, но гастролите се провалили, защото мечката ухапала Шулман по задника. Уви, радостта беше преждевременна - стана ясно, че не мечката Шулман, а Шулман, когато мечката, като не искала да разговаря с него, му обърнала демонстративно гръб, ухапал мечката по задника и на мечката и досега ѝ бият инжекции против бяс.

БЕЛЕЖКИ

1. В руски език няма звателна форма и думите "леля" и "лельо" са еднакви - "тётя" и "тётя". Смисълът се различава в устната реч интонационно, а в писмената - пунктуационно (като обръщение се отделя със запетаи).

2. Украинският политик Симон Васильович Петлюра (1879-1926) е известен с твърдия си атисемитизъм.

3. Куплетистът Буба Касторский е герой от съветския филм "Неуловимите отмъстители", изигран от Борис Сичкин и донесъл му широка популярност.

4. В оригинал: "Виктор Шульман миллион / Сгреб. Живет на взморье / Потому что кончил он / В две консерватории".

(Слeдва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.