СЛУЖБОМЕР

сряда, ноември 01, 2017

Борис Сичкин – „Смеем се, за да не откачим“ - 11

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 .

Шон О'Конъри

Популярните хора на Запад се задъхват от натрапчивостта на репортери, фотографи, поклонници и поклоннички, безкрайни автографи и прибягват до всевъзможни трикове, за да се изплъзнат от тази натрапчивост: след концерт излизат през черния вход, гримират се, отиват си с друга кола, а със своята лимузина, около която ги чакат и т. н. В Съветския съюз, където има непрекъснати трудности - с храната, хотелите, билетите за влак и самолет - популярността е спасение. Благодарение на популярността тази трудности могат да се преодолеят. Американският киноактьор Шон О'Конъри, който стана невероятно популярен, след като изигра ролята на Джеймс Бонд, пристигнал със самолет в Москва за снимките на американско-съветския филм "Червената палатка". Той не знаел, че в Съветския съюз филми с негово участие не се прожектират и не се съмнявал, че го чакат същите трудности с папараците и поклонниците като на Запад.

- Значи така - казал той в самолета преди кацането на съпровождащия го съветски администратор, - вие слагате моята шапка, излизате, сядате в лимузината и тръгвате бързо, за да не могат да видят подмяната. Аз ще изляза след петнадесет минути с перука и ще тръгна с другата кола.

Администраторът го погледнал, както се гледа луд, но не казал нищо. Когато след петнадесет минути Шон излязъл с перуката и прегърбен от зданието на летището, за свое учудване не открил нито тълпи поклонници и фоторепортери, нито лимузина, нито друга кола - само администраторът с неговата шапка, застанал до уличния телефон, викал в слушалката:

- Какво значи няма места - чешка профсъюзна делегация?! Трябва да го настаня някъде! Какво легло в Дома на селянина?! Той е американец!

След един час най-сетне дошла грамадна раздрънкана кола и ги откарала в хотела на ВДНХ [1], където настанили Джеймс Бонд в занемарен едностаен апартамент. Свикнал да се движи с лимузини с размерите на линеен кораб и да живее в президентски луксозни хотелски стаи, О'Конъри отначало изгубил леко съзнание, но след това наивно решил, че това е част от конспирацията. Отначало по инерция се гримирал, сменял перуки, излизал през черния вход, но бързо му станало ясно, че никой не го познава, че не е нужен на никого, и започнал да тъгува. На Запад по време на снимки предоставяли на Шон О'Конъри огромна каравана с гостна стая, спалня, гримьорна, естествено, с всички удобства; ядене във всякакво количество му доставяли от най-добрите ресторанти. Условията по време на снимките в Москва били обичайно съветски - нечовешки. Студ минус двадесет градуса, всичко на улицата, ядене няма, обществена тоалетна през четири квартала. Несвикнал да яде на закуска, обяд и вечеря сандвичи със салам за две рубли и двадесет копейки, О'Конъри поискал месо, плодове и сок. След като хората наоколо се успокоили от неудържимия смях, администраторът на филма го съжалил, отишъл в някакъв колхоз и помолил да му дадат една кокошка, като си послужил с името на Савелий Краморов [2]. От любов към Краморов колхозът заделил една неоскубана кокошка, която администраторът лично обръснал, сварил и поднесъл на Шон. Изгладнелият О'Конъри изял бръснатата кокошка с апетита на човек, намиращ се в обсадения от немците Ленинград.

С течение на времето Шон узрял за полов живот. На Запад жени от всякакви възрасти се търкалят на камари в краката му, но в Съюза, въпреки че пъхал отчаяно на всички под носа снимките си и разказвал колко е знаменит, момичетата не му обръщали внимание и живеели с артистите от масовката. Накрая, след дълго търсене, съумял да уговори бюфетчийката леля Зина, но не успели да влязат в хотелската стая, когато, без да чука, се намъкнал един стар плешив евреин, администратор от Москонцерт [3], и отвлякъл принцесата на Джеймс Бонд.

Говорят, че Шон О'Конъри е единственият актьор в Холивуд, който не се крие от поклонници и раздава с удоволствие автографи.

Странно...

БЕЛЕЖКИ

1. Изложба на постиженията на народното стопанство.

2. По това време киноактьорът Савелий Краморов (1935-1995) е изключително популярен. По-късно изпаад в немилост и емигрира в САЩ.

3. Московско учреждение за организиране на културни прояви.

(Слeдва)

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.