СЛУЖБОМЕР

събота, ноември 11, 2017

Борис Сичкин – „Смеем се, за да не откачим“ - 14

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

Композиторът Шаинский

Трябва да кажа, че днес композитор нарича себе си всеки, който е ходил поне на два урока по пеене в първи клас на общообразователното училище. Няма долнопробен ресторант с няколко пишманмузиканти, дрънкащи през почивните дни, чийто ръководител да не се нарича композитор. Ако някое треторазрядно заведение дава реклама във вестника, количеството на прилежащите професии, усвоени от ръководителя и тримата му пишманмузиканти, неизвестно защо наречени оркестър (понякога пишманмузикантът е сам, тогава той е "човек-оркестър"), се разширява:

Моня Квотер - китара, вокал

Арон Шчелкунчик - ударни, вокал

Фима Нойз - клавишни, вокал

Ръководител на оркестъра - композитор, певец, аранжор, поет, бард - Марик Лагман.

Защо всичките са "вокал"? Да бяха добавили: "В ресторанта работи електротехник, вокал, гардеробиер, вокал".

Дружах с мнозина наистина прекрасни композитори, такива като моя приятел Ян Френкел, очарователния Валерий Зубков и много други. Сега искам да ви разкажа една история за Владимир Шаинский.

На 12 април в деня на космонавтиката Шаинский, Зубков и аз участвахме в представление за космонавтите, а след концерта генерал-полковник Команин ни закара на банкет. На банкета присъстваха също така други висши военни чинове; особено съм запомнил един два пъти Герой на съветския съюз, летец-изпитател със звание генерал-майор. Обаятелен интелигентен човек с прекрасен руски език, той разказваше забавни истории от живота на изпитателите, засегна Шестдневната война, похвали много майсторството на израелските летци, оплака се, че на съветските летци им се е наложило да воюват далече от родината, и много от тях са били свалени над арабско-израелския фронт.

Неочаквано стана подпийналият Шаинский.

- Няма какво да летите при нас! Като летите - ще ви сваляме!

Генералът се стъписа леко от това неочаквано заявление, но каза спокойно:

- Ние не избираме. Според клетвата се подчиняваме на заповедите...

- Нас - прекъсна го Шаинский, като наблегна на думата "нас" - вашите заповеди не ни интересуват. Летете където искате, но при нас да се навирате няма да ви позволим.

- Ние сме военни хора - опитваше се да обясни летецът - и летим там, където ни изпрати командването - но Шаинский си караше своето:

- При нас няма да летите дълго - ще ви сваляме. Ще ви избием от главите мерака да воювате срещу нашата страна! А ако пак тръгнете - ще ви унищожаваме направо по съветските летища.

Слушахме със Зубков нашия обикновено тих и очарователен, а сега изведнъж разгълчал се, Шаинский едновременно с възхищение и ужас. В душите си бяхме съгласни с него, но както казват одеситите - намерил беше време и място. Той наговори около двадесет и пет години каторга, а нашия срок, като слушащи и невъзразяващи, достигаше докъм десет.

Най-удивителното беше, че нито един от присъстващите не побърза да направи фалшиво патриотично заявление, доказващо любовта му към съветската власт; напротив, всички даже се отнасяха като че ли съчувствено към казаното от Шаинский.

- Прекрасно разбирам вашата позиция - каза Команин, - но аз съм малко учуден от факта, че сте написали толкова много прекрасни руски песни, а живеете с мислите и чувствата на Израел.

- Всичките ми песни са еврейски - заяви Шаинский. - Това са кадиши (еврейски религиозни молитви - бел. П. Н.), преправени на руски песни. Вижте - седна на пианото и започна да свири отначало своите песни, а след това съответстващите им еврейски молитви, обяснявайки подробно как им е предал руски колорит.

Вечерта завърши със всеобщ гръмогласен смях.

Владимир Шаинский (р. 1925 г.) изпълнява своята песен "Небылицы" ("Небивалици")

(Слeдва)

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.