четвъртък, август 20, 2009

Труд и фолклор

Някога в училище ме учеха, че българският фолклор е изцяло на страната на труда и изцяло на нож с мързела.

По-късно разбрах, че не е точно така. Защото поговорката „Юнак вино пие, ахмак лозе копае” не е патагонска. От златния фонд на българското народно творчество е.

Ами онзи народен лаф за работата, която не е заек да избяга? Той, между другото, не е само нашенски. Имат го и други братя славяни, макар и в разни вариации. Руснаците, например, казват: „Работа не медведь, в лес не уйдет” („Работата не е мечка, няма да отиде в гората”).

„От работа се става гърбав” е друга българска народна мъдрост на тема отношение към трудовата дейност. Това мога да го илюстрирам и с моя снимка.



======================

Забележка: Тъй като на село разполагам с ограничен емтелски интернет и пестя всеки мегабайт, спирам публикуването на коментари в блога си до 27 август, когато ще се върна в Ихтиман. За което се извинявам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.