четвъртък, май 13, 2010

Сини номера ** срещу сини кофички ***

Обичам Русия.

На Пушкин, на Репин, на Есенин, на Бородин.

И мразя Русия.

На болшевиките, на милицията *, на Путин, на Медведев.



* Милиция (болшевишки новговор) – същото като полиция. И у нас се наричаше така. Имаше израз: „Прост като милиционер“.

** Сини номера имат милиционерските автомобили в Русия.

*** Дружество на сините кофички – обществено движение в Русия, което протестира срещу неоснователното използване на сини лампи от вип персони, най-вече от олигарси, приближени до властта, и висши чиновници. При последната акция на „Сините кофички“ – разходка из Москва – милицията задържа част от демонстрантите без всякакво основание (да се разхождаш все още не е незаконно в Русия), без служителите й да се представят и без да дадат каквито и да е обяснения (момичето от клипа казва: "Арестуваха приятелката ми... дойдоха... не казаха нищо... не си показаха документите"). По-късно беше обяснено, че арестите са извършени, защото участниците в разходката носели „опознавателни знаци“ и агитирали. „Е не са ли идиоти? – попита журналистът Олег Панфилов. – Синята кофичка – опознавателен знак“.


Добавка за тези, които разбирт руски: Милиционери спират кола, на чийто покрив е закрепена синя кофичка, наподобяваща синя лампа (една от формите на протест, които използва Дружеството на сините кофички).



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.