понеделник, септември 19, 2011

Лемтернет

Излезе специален брой на списание „Фентернет“, издание на дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.

Специалният брой се казва „Лемнернет“, защото е посветен на 90-годишнината от рождението на полския писател Станислав Лем.

Списанието излиза със съдействието на Полския институт в София.

В него ще намерите и един разказ, преведен от мене.

Както и доста пространно интервю с моя милост, в което развявам разни „невчесани“ мисли по темата Станислав Лем.

Но стига съм се хвалил, ето две писма, които ще ви кажат много по-интересни неща по въпроса.

До госпожа Анна Пахла,

директор на Полски институт – София

Многоуважаема госпожо Пахла, имаме една приятна новина, свързана със световноизвестния полски писател Станислав Лем, роден на днешния ден преди 90 години.

На 6 септември т.г. в Балчик приключи дванадесетият Конгрес на българските фантасти (Булгакон). Между наградените на него е и нашият „ЛЕМТЕРНЕТ“ – списание, което излезе с любезното съдействие на ръководения от Вас институт. Формулировката на журито е: „За уникален проект“.

С поздрави: Атанас П. Славов, председател на Дружеството

на българските фантасти „Тера Фантазия“,

и Александър Карапанчев, секретар на същото дружество

София, 12 септември 2011

А ето и отговора от Полския институт:

Уважаеми г-н Славов,

Уважаеми г-н Карапанчев,

Благодаря Ви за любезното писмо, с което ме информирате за наградата, с която специалният брой на списанието „ЛЕМТЕРНЕТ” е бил награден по време на дванадесетия конгрес на българските фантасти „Булгакон”. Моля да предадете моите поздравления на целия екип, работил върху броя, който с труда и фантазията си допринесе за спечелването на престижното отличие от такъв авторитетен форум като конгреса.

Изданието има интересна корица, която веднага привлича вниманието на любителите на фантастиката, а публикуваните в него материали са изключително интересни и разнообразни. Лемоизмите ни карат да се посмеем, а библиографията улеснява почитателите на Лем в търсенето на негови творби, излезли в България. Любопитни са и поместените преводни и коментарни материали. Благодаря още веднъж за хубавата изненада и се надявам, че с този брой ще зарадваме всички, които обичат творчеството на Станислав Лем.

Искрено вярвам, че с представянето на това издание на 22 ноември т.г. в Полския институт в София достойно ще отбележим 90-годишнината от рождението на великия писател фантаст Станислав Лем.

С уважение,

Anna Pachla

Dyrektor Instytutu Polskiego w Sofii