събота, май 04, 2013

Предизборната агитация през погледа на един велосипедист

Вчера обещах да разкажа за предизборната агитация, която срещнах по време на похода с колелета от Ихтиман до Радуил и обратно.

Като общо впечатление мога да кажа, че всеки лепи където му падне, което е редовно явление преди избори у нас (както е редовно явление и почти никой да не си чисти след това).

Изключение прави само Долна баня: там предизборни плакати видях единствено в центъра, всичките на едно място; явно тамошната управа си е на мястото, представителите на политическите сили също спазват правилата, а и си пазят градчето да не заприлича на циганска каручка.

В село Марица нямаше други плакати освен на ВМРО, налепени с тиксо по стълбовете, да се чуди човек сами комити ли живеят там!



Шаренията е не само вътре в населените места, но и вън от тях; логика няма да налепиш плакати покрай пътя, където колите минават със скорост над 50 километра в час, но ентусиазмът, а не логиката на лепящите диктува широкия им размах (зная го от личен опит).



Агитацията на „Атака“ е „най-впечатляваща“ – едното им плакатче прилича на некролог, другото е съвсем нормално в кафяво (в съчетание с плаката на БСП нещата си идват съвсем на място – и едните, и другите се надпреварват да обещават не като че ли се канят да управляват една опоскана държава, а като че ли са Дядо Коледа с големия чувал).



Тук Яне е яхнал две Меглени; лепачите на Меглена са се опитали да му съдерат плаката, но лепачите на Яне явно не са вчерашни – фиксирали са го с С 200, ще издържи и до следващите избори; ако мегленините лепачи не бяха аматьори, а професионалисти като мене, да речем, щяха просто да залепят плакатите на Меглена върху този на Яне и готово (за унищожена предизборна агитация на нерегламентирано място никой няма да подведе никого под съдебна отговорност, защото първо той трябва да даде обяснение защо е нарушил закона).



На „Лидер“ видях точно три плаката – и трите извън пределите на населените места; срамуват ли се, що ли?



В Момин проход през две крачки - Корнелия Нинова; не са спали една нощ моминпроходските социалисти, бас държа: такова обилно лепене и все на непозволени места се прави само в късна доба, когато всички са в леглата си (а в тъмнината, както се вижда от втората снимка, са наслагали някои плакати на едно доста подходящо място).



И накрая – ГЕРБ, самотен на последната си спирка „Имаме воля, нямаме срам“…



P.S. Когато се прибрахме в Ихтиман, видях безразборно налепени плакатчета на сладоледаджиите (кабагайдите); не ги снимах – за умрелите или хубаво, или нищо…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.